pensioenaanvragen

Wat?

Je moet een pensioenaanvraag doen wanneer je vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen wil gaan. Dit geldt voor het wettelijk pensioen voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren, het overlevingspensioen en de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Na je aanvraag krijg je een pensioenberekening van de Rijksdienst voor Pensioenen. Je hebt dan de keuze om deze te bevestigen of uit te stellen.

Wanneer je op pensioen wenst te gaan op de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar, moet je geen aanvraag doen. De Rijksdienst voor Pensioenen start jouw dossier automatisch op.

Ook de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) wordt op 65 jaar door de Rijksdienst voor Pensioenen automatisch onderzocht.  Deze kan je ook na de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar nog aanvragen bij de gemeente.

Waar?

Je kan voor je pensioenaanvraag terecht bij de dienst bevolking van het gemeentehuis of dit zelf online doen via www.mypension.be. Hiervoor heb je je elektronische identiteitskaart nodig en een kaartlezer of een token.

Wanneer?

Je kunt je aanvraag ten vroegste één jaar voor de ingangsdatum van je pensioen indienen. Deze aanvraag kan dus al vanaf de leeftijd van 59 jaar, op voorwaarde dat je een toereikende loopbaan hebt.
De pensioenhervormingen hebben het aantal jaren dat je moet gewerkt hebben om al voor je wettelijke pensioenleeftijd met pensioen te kunnen gaan, aanzienlijk opgetrokken. Voor meer informatie hierover, verwijzen we je graag naar: