Een steengoede week
Juf bracht verschillende bijzondere stenen mee naar school.
Die gaan we eens onderzoeken: hoe zien ze eruit? Welke zijn groot, welke klein? Welke kleuren en vormen? Hoe zwaar zijn ze? Waar komen ze vandaan? Waarvoor worden sommige stenen gebruikt? Zijn ze glad of ruw of hard? En er was ook een zachte zwarte steen die doormidden brak.
We kijken foto’s en spreken over vulkanen, bergen, rotsen, grotten en dolmens.
Met 11 kleine steentjes spelen we een oud afrikaans bordspel. Wie houdt de minste stenen over op het eind? Enkele kleuters zijn zo gedreven in het spelen van dit spel dat ze er snel in slagen slechts 1 steentje over te houden.
Met lego en duplo-stenen bouwen we huizen. En met dominosteentjes met edelsteentjes er op een schitterende toren.
Stukken van sommige stenen gebruiken we om op een zwart blad te krassen en schilderen met stenen doen we door ze heen en weer te schudden in een deksel met verfspatten.
Maar met stenen kan je ook geweldige muziek maken.
We kijken naar fossielen en praten over diertjes en bomen die bij een aardbeving bedolven raakten onder bergen steen. Daarna schilderen we met houtskool.
We doen telspelletjes met stenen: meer, minder en evenveel. In welke doos zitten de meeste? In die met de kleine kiezelsteentjes of in die met de dikke keien?
Welke stenen zijn het zwaarst? En hoeveel stenen moeten we bijvoegen in de ene schaal van de weegschaal om ze weer in balans te krijgen?
Voor onze papa’s beschilderen we elk een grote kei en versieren die met glitters.
Juf vertelt een verhaal: “Max en de toverstenen”: de ene dag de goede en de volgende dag de slechte afloop: over samenwerken en tegenwerken.
Dat verhaal spelen we na in de zandbak van de eerste kleuterklas. Al het speelgoed moet er uit. De maïskorrels mogen blijven zitten. Die lusten onze geknutselde muizen immers ook nog wel. De stenen doen we er ook in. We maken het zand nat, zodat we er een eiland met bergen, rotsen en holen mee kunnen maken.
Marc en Rita hebben na afloop wel hun werk om al het zand in de gang weer weg te poetsen.
En dan, na enkele dagen, groeien er plots jonge maïsplantjes in de natte zandbak.