Affichecampagne voor veilig verkeer

De voltallige gemeenteraad besloot het engagement ‘Samen veilig in het verkeer’ aan te gaan. Ze lanceren een oproep naar alle inwoners om hetzelfde te doen. Het engagement officieel aangaan kan in eerste instantie heel eenvoudig door de affiche op een zichtbare plaats aan het raam of woning te hangen, en elke dag nadien door samen de juiste keuzes te maken in het verkeer. Op de achterkant van de affiche kan je deze tekst terug vinden:

Het was zomer, Corwin (18 jaar) zette die avond een stapje in de wereld met een paar vrienden. Het was een leuke avond, tot ze besloten naar huis te gaan. Samen met enkele anderen stapte Corwin in de wagen. Alles verliep goed, tot die ene bocht, tot die ene fractie van een seconde… De chauffeur, die dronken achter het stuur was gekropen, verloor de controle over het stuur. De dag nadien blijkt het verdict bijzonder zwaar, Corwin overleeft het ongeval niet.

Beste inwoners, dit zijn momenten waarop de gevaren op de weg een gezicht krijgen. En laten we het er over eens zijn, dit zijn momenten die niemand onder ons wil meemaken.

Jaarlijks worden in onze gemeente heel wat ingrepen uitgevoerd, wegen hersteld of heraangelegd, met het oog op het verhogen van de verkeersveiligheid. En ook al gaat het vaak om forse investeringen, er is niemand die twijfelt aan de noodzaak om te investeren in ieders veiligheid in het verkeer.

Toch komt er ook een moment dat we botsen op de grenzen van onze mogelijkheden. Want wat verhalen zoals deze van Laetitia, Timmy, Axelle, Olivier, Romina, Philippe, Nathan en Corwin (www.nonbob.be) ons leren, is dat we vaak een belangrijk element vergeten. We vergeten namelijk dat wij allemaal samen het verkeer zijn. Elke beslissing die wij als weggebruiker nemen en elke handeling die wij op de openbare weg uitvoeren, heeft een onmiddellijk gevolg op de andere weggebruikers en eenieders veiligheid in het verkeer.

En we doen dat niet met slechte bedoelingen. We leven in een maatschappij waar velen onder ons zichzelf haast voorbij lopen, elke dag opnieuw, om ons werk en ons dagelijks leven georganiseerd te krijgen. En dan nemen we al eens mindere goede beslissingen, om tijd te winnen. En meestal lijkt dat wel goed te lopen, tot die ene keer… Tot die ene fractie van een seconde.

De voltallige gemeenteraad besloot daarom het engagement ‘Samen veilig in het verkeer’ aan te gaan. Maar we kunnen dit niet alleen. Daarom lanceren we een oproep naar al onze inwoners om hetzelfde te doen. Het engagement officieel aangaan kan in eerste instantie heel eenvoudig door deze affiche op een zichtbare plaats aan je raam of woning te hangen, en elke dag nadien door samen de juiste keuzes te maken in het verkeer.

Linter, laten we dit samen doen! Voor alle dodelijke en gewonde slachtoffers in het verkeer, voor onszelf en voor iedereen die we lief hebben. Want samen zijn wij het verkeer.

De affiche wordt huis aan huis bedeeld.

terug naar alle nieuws