Blijf mentaal fit!

COVID-19 heeft onze samenleving nog altijd in zijn greep. Onze veerkracht wordt zwaar op de proef gesteld door minder contact met vrienden en familie, onzekerheid over de toekomst, financiële zorgen, angst voor het virus... Daarnaast worden velen geconfronteerd met het verlies van dierbaren.

Tijd dus om je mentale gezondheid voorop te zetten en goed voor jezelf te zorgen! Logo Oost-Brabant zet enkele websites met talrijke tips en getuigenissen om mentaal fit te blijven op een rijtje: 

1.      Kopzorgen Verdienen Zorg (doelpubliek: ouderen)

Campagne van de Vlaamse Ouderenraad over psychisch welzijn van ouderen.

De Vlaamse Ouderenraad wil met Kopzorgen de problematiek zichtbaar maken en tonen hoe belangrijk het is om erover te kunnen praten en ondersteuning op maat te krijgen.

Verder wil de Ouderenraad een platform voor uitwisseling creëren en het debat stimuleren. Vanuit die uitwisseling van verhalen, signalen en inzichten wil de Vlaamse Ouderenraad uiteindelijk komen tot een set van beleidsvoorstellen.

https://kopzorgen.be

2.      Donkere gedachten (doelpubliek: jongeren)

Campagne van WAT WAT in samenwerking  met Awel vzw, VLESP en Vlaams Instituut Gezond Leven.

Met #donkeregedachten wil WAT WAT het taboe rond mentaal welzijn doorbreken en jongeren tonen dat ze niet alleen zijn met hun donkere gedachten. Acht jongeren nemen hierin het voortouw en delen in vier YouTube-afleveringen openhartig hun eigen moeilijke momenten.

https://www.watwat.be/donkere-gedachten

3.      De ZorgSamen (doelpubliek: zorgverleners)

Op www.dezorgsamen.be  vinden zorgverleners tips om in deze zware tijden goed voor zichzelf te kunnen zorgen. 

Belangrijk is af en toe mentale pauzes in te bouwen en je aandacht eens niet op de zorg te richten. Het even loslaten is net erg belangrijk om zelf te kunnen herstellen.  Op het platform De Zorgsamen vind je tips om goed voor jezelf en collega’s te zorgen, diverse tools zoals de e-learning ”De eerste helper”, een zorgscreener die inschat of een gesprek met een professional nuttig kan zijn en herkenbare getuigenissen.

Als kersverse de ZorgSamen-ambassadeurs steunen Eva Van Braeckel, longarts aan het UZ Gent, basketbalspeelster Ann Wauters en tv-persoonlijkheid Walter Grootaers iedereen die in de zorg of welzijn werkt of mantelzorger is. Bekijk de filmpjes hier. Promomaterialen vind je hier.

4.      Checkjezelf (doelpubliek 16+)

Een initiatief van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven

Het online platform checkjezelf.be wil alle Vlamingen helpen om mentaal fit te blijven. Op checkjezelf.be vind je informatie, tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan. Dit interactief platform is opgebouwd rond verschillende thema’s die door corona bijzonder actueel zijn: verbondenheid, positiviteit, zelfvertrouwen, zingeving, piekeren, ouderschap en werk verliezen. Je vindt er ook info over veerkracht, stress, angst, burn-out, verlies en eenzaamheid. Verschillende (bekende) Vlamingen en experten delen er ook hun eigen ervaringen en tips. 

5.      Houvast-app (doelpubliek 16+)

Met de Houvast-app wil Rode Kruis-Vlaanderen de sociale steun vanuit de omgeving versterken. De app reikt handvaten aan die durf en zelfvertrouwen geven om anderen met psychische problemen te helpen. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals deze coronacrisis. 

Je kan de app 'Houvast' downloaden in de appstore (voor Apple of Android) of via www.rodekruis.be/ehbp.

Daarnaast zijn er nog andere steun- en solidariteitsacties . Ook jij kan een steentje bijdragen door mee te doen aan acties zoals #zorgvoorlicht, ‘De Warmste-Week-vlam’,   ‘Fred en Frieda’ of ‘Hulp voor Helden’.

Samen kunnen we het verschil maken!

terug naar alle nieuws