Nieuwe identiteitskaart met vingerafdrukken

Voor het einde van deze maand start de gemeente Linter met het uitreiken van de identiteitskaart met vingerafdrukken. Deze nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een vernieuwde lay-out die de oude uit 2002 vervangt.

Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument

Enkele belangrijke wijzigingen:

  • De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. De integratie van vingerafdrukken ligt in lijn met de Europese Verordening 2019/1157 van 20 juni 2019 die de lidstaten verplicht vingerafdrukken op te nemen op hun identiteitskaarten.
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
  • De contactloze chip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
  • Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar “BEL” vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De kaart heeft een andere tint van kleuren.

Begin dit jaar werd nieuwe kaart al verdeeld in enkele proefgemeenten. Voor het einde van het jaar zouden alle gemeenten overgeschakeld moeten zijn.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn, worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of om andere redenen zoals een niet-gelijkende foto, verandering van naam, …
Je hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang jouw oude kaart nog geldig is. Op het einde van de geldigheidsperiode van jouw kaart, zal je een oproepingsbrief in de bus ontvangen om je oude kaart te komen vervangen.

terug naar alle nieuws