Campagne: Zie Me Shinen

De FOD Economie, de FOD Mobiliteit en Traxio wil met #ZieMeShinen jongeren motiveren om zich zichtbaarder te maken in het verkeer. De jongste vijf jaar stierven 74 fietsers en raakten meer dan 6.800 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn daarbij het slachtoffer. Ook opvallend is dat 70% van de jongeren liever cool dan zichtbaar is op de fiets en 80% draagt zelden of nooit fluorescerende of reflecterende accessoires. Nochtans bestaan er veel modieuze manieren om je te laten zien op de weg. Enkele eenvoudige, praktische tips:

Tip 1: Minstens 100 lumen

Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen ben je goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rij je vooral langs slecht verlichte wegen, dan kies je best voor 100 tot 500 lumen en langs onverlichte wegen gebruik je meer dan 500 lumen.

Tip 2: Geef licht, ook als je stilstaat

Als je fietst, sta je regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar.

Tip 3: Zorg voor een goede batterij

Heb je lichten met batterijen, vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.

Tip 4: Kies een goede kleur

De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.

Tip 5: Fluo is oké, reflecteren is top

Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op je zichtbaarheid.

Tip 6: Met lichte kledij ben je veel sneller zichtbaar

Met donkere kledij ben je op 20 meter zichtbaar, maar lichte kledij al vanop 50 meter.

Tip 7: Koop iets wat je mooi vindt

Koop niet zomaar snel iets dat je eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in je kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole én zichtbare accessoires en kledij. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.

Tip 8: Ook voor skateboard, step en hoverboard

Skateboard, step, hoverboard, monowheel, segway? Ook dan moet je je goed zichtbaar maken.

Meer tips en info: www.ziemeshinen.be

terug naar alle nieuws