Steun voor Linterse projecten

14 Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER ruim 509.000 euro steun. Deze steun is afkomstig van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid en Europa. Het gaat om projecten in de Hagelandse gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Hoegaarden, Glabbeek, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen,Tielt-Winge en Zoutleeuw.

Onze gemeente is betrokken bij twee projecten:

  • 2018 Vredesjaar Linter – Zoutleeuw

Dit project versterkt de streekidentiteit van de inwoners van de twee gemeenten en de regio errond. Immers de Eerste Wereldoorlog doet de meeste mensen onmiddellijk denken aan de loopgravenoorlog van de Westhoek. Doch de gevechten aan de Gete linie waarbij het Belgisch leger de Duitse invasie ophield en de gruwelijke vergelding van de Duitsers op de lokale bevolking als gevolg daarvan, zijn grotendeels vergeten. De kennis van dit gemeenschappelijk verleden zal de eigenheid van deze mooie dorpjes in een onveranderd landschap bevorderen. Het inrichten van gezamenlijke projecten over Wereldoorlog I en in een breder kader van vredesinitiatieven moet de verweving van het cultureel leven van beide gemeenten versnellen.

  • Toer van de Boer

Het project "Toer van de boer" is een evenement dat gebaseerd is op twee steunpijlers: streekproducten en het korte keten verhaal. De lokale landbouwers worden in de kijker gezet bij de burgers zodat de voeling met de landbouwsector opnieuw versterkt. Daarnaast is het een recreatief evenement met aandacht voor plattelandsontwikkeling. De organisatie van verschillende workshops creëert actieve betrokkenheid van de burgers met de streekproducten en hun producenten. Kortom, een smaakvol toeristisch evenement dat streekidentiteit uitstraalt!

leader
Klik om te vergroten

terug naar alle nieuws